BEDEN EĞİTİMİ
Bahçeşehir Okullarında uygulanan beden eğitimi programıyla hedefimiz; sağlıklı iletişim kurabilen, ulusal ve evrensel değerlerle donanmış, özgüveni tam, sorumluluk alabilen, yararlı hobileri olan, estetik beğenileri gelişmiş, insana, topluma, doğaya saygılı, sağlıklı ve başarılı bireyler yetiştirmektir. Ülke sporuna ve sanatına katkıda bulunarak sanat ve spor kültürüne sahip, ulusal ve uluslararası müsabaka ve organizasyonlarda ülkemizi temsil edecek başarılı öğrenciler yetiştirmek, önemli hedeflerimiz arasındadır.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Bahçeşehir Okullarında anaokulu ve ilköğretimde BSK, yüzme, FEK ( Fiziksel Eğitim Kartları ) Programı ve branş programları uygulanır. Bu çalışmalar sosyal kulüpler ile de desteklenir. Tüm programlar belirlenmiş olan kıstaslarla kayıt altına alınır. Programlar müfredat doğrultusunda belirlenmiş 2 ders saati içerisinde planlanır.
BSK ( BAHÇEŞEHİR SPORTİF KOORDİNASYON )
Bahçeşehir Sportif Koordinasyon adı altında yapılan BSK çalışmaları her türlü hareket becerisini içerisinde bulunduran bir terim olarak karşımıza çıkar. Becerilerin öğrenilmesi, geliştirilmesi ve belirli bir verim düzeyine ulaşabilmesi, ilgili tekniğin ince bir formda amaca uygun bir şekilde akılcı, güvenli, çabuk, hoşa gidecek ve eğlenceli tarzda yapılması olarak tanımlanabilir.
4-7 yaş arası öğrencilerimizi kapsayan bu çalışmalar, öğrencilerimizin ana kas gruplarını çalıştırarak koordinasyon özelliklerini geliştirmek ve daha karmaşık hareketler ve fiziksel çalışmalara hazırlamak amacıyla planlanmış etkinliklerden oluşur.
FEK (FİZİKSEL ETKİNLİK KARTLARI) PROGRAMI
İlkokul 1.2.3.4. sınıflarımızda yer alan dersler kapsamında Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi yapılır. Bu çalışmaların devamı olarak 5.6.7.8. sınıflarda fiziksel etkinlik olarak bu çalışmalar devam eder. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Fiziksel Etkinlik Kartları’nda öğrencilerin fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini sağlayacak oyunlar ve çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca kartlarda öğretmenlerin rahatlıkla kullanmaları için gerekli açıklamalara yer verilmiştir. Bu kartlarda önerilen oyunlar sınıfta, okul bahçesinde veya okulun çok amaçlı kullanılan salonlarda oynanabilecek türden oyunlardır. Kartlarda yer alan oyunlar ve fiziki etkinlikler hazırlanırken engelli öğrencilerin katılacağı oyunlar özellikle vurgulanmıştır. Fiziksel Etkinlik Kartları’nda fiziki hareketlerin yanında ulusal ve evrensel oyunlar da bulunmaktadır. FEK programı tüm kampüslerimizde uygulanır.
BSK
BSK içerik olarak yürüme, koşma, denge, esneklik, yuvarlanma, sekme, atma-tutma, 3p (pull-push-put) atlama-sıçrama ve tırmanma çalışmaları olarak dallara ayrılmış, bu dalların da her biri kendi içerisinde basit ve karmaşık olarak şekillenmiştir.
BSK çalışmalarının içeriğinde yer alan hareket ve fiziksel etkinliğe dayalı olan dallar kullanılarak öğrencilerin kaba motor becerileri ve ince motor becerileri geliştirilir. Dallar arasında basitten karmaşığa tekli ve çoklu çalışmalar yapılarak öğrenci becerilerinde en üst düzey gelişim sağlanması ve psiko-motor gelişimlerine de katkıda bulunulması hedeflenir. Öğrencilerimize 1. dönem ve 2. dönem sonunda antropometrik ölçümler yapılır. Bu ölçümler sonrasında sonuçlar velilerimizle karne olarak paylaşılır. Ayrıca yıl içinde öğrencilerimiz becerilerini BSK şenliklerinde sergilerler. Bu şenlikler sonunda öğrencilerimize BSK sertifikası verilir.
Öğrencilerin çalışmalara başladığı tarihten itibaren BSK çalışmalarındaki gelişimlerini görmek amacıyla dönem başı ve dönem sonunda doldurulan BSK takip formuyla gelişimleri incelenir ve kayıt altına alınır.
BASKETBOL
Grup sporu olan basketbol bireyin kendi yeteneklerinden haberdar olmasına ve onları başkalarının yetenekleri ile karşılaştırabilmesine fırsat verir. Basketbol sağlığı koruma ve güçlendirme amacı taşıdığı gibi bedensel enerjinin ve duygusal gerilimin boşaltılmasına katkıda bulunduğu için, tedavi işlemini yüklenir.
Basketbolun faydaları;
Bahçeşehir Okulları olarak çocuklarımıza çağın getirdiği yöntemlerle basketbol sporunu sevdirmeyi amaçlıyor ve bu branşta başarılı olabilmek için donanımlı kadromuzla hizmet veriyoruz.
VOLEYBOL
Voleybol her spor dalı gibi fiziksel gelişimi sağlamakla birlikte, diğer topla oynanan sporlara nazaran vücudun esneklik kazanmasına daha fazla yardımcı olmaktadır.
Voleybolun faydaları;
Bahçeşehir Okulları olarak voleybolda amacımız, bireylerin voleybol sporuna ilgisini artırmak, takım sporu olgusu içerisinde sorumluluk ve beraber hareket etmeyi sağlamak, öğrencilerimizin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunmaktır.
FUTBOL
11 kişilik iki takımın arasında meşin top ile oynanan futbol, topa kesinlikle elle ve kolla dokunulmayan ve topu kale direklerinden içeri atmanın hedeflendiği bir spordur. Dünyanın en çok izlenen ve oynanan sporu olmasının temel nedeni, sadece bir top ile bedensel hiçbir ekstra özelliğe ihtiyaç duyulmadan yapılıyor olmasıdır.
Futbolun faydaları;
Bahçeşehir Okulları olarak amacımız, çocuklarımıza çağın getirdiği yöntemler ile futbol sporunu sevdirmek ve bu branşta başarılı olabilmek için donanımlı kadromuzla hizmet vermektir.
JİMNASTİK
Jimnastik, bedenin fiziksel yapısını düzeltmek, güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Jimnastik, tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Bu temel eğitimi almış olan çocuklar ileride branş değişikliği yaptıklarında dahi herhangi bir bireysel veya takım sporuna bir adım önde başlayacaktır.
Kısacası jimnastik; denge, kuvvet, çabukluk, esneklik el-göz/sinir-kas koordinasyon kontrolü ve bedeni bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır.
Bahçeşehir Okulları olarak jimnastik sporunda amacımız, bu sporu sevdirerek, ulusal ve uluslararası platformlarda başarılı olabilecek sporcular yetiştirmektir.
MASA TENİSİ
Masa tenisi, 2 veya 4 oyuncunun birbirlerine topu ileri geri olarak attığı, ortasında ağ olan masanın üstünde oynanan bir oyundur.
Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporudur. Pinpon olarak da bilinen masa tenisi oyunu, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, İngiltere’de gelişmiştir.
Bahçeşehir Okulları olarak, en az diğer tüm spor dalları kadar disiplinli bir yapıya sahip olan masa tenisi sporunu sevdirmek ve çocuklarımızın bu branştaki yeteneklerini ortaya çıkartıp uzun dönemli sporculuk sürecinde ilerlemelerini sağlamayı amaçlıyoruz.
DANS
Dans, bir müzik eşliğinde, vücut hareketleriyle duyguları ifade etmeye olanak veren bir sanat dalıdır.
Dans, el-kol hareketlerinden ve adımlardan oluşan ahenkli hareketler dizisidir. Tek başına veya birkaç kişiyle, açık havada veya sahnede; şarkı söyleyerek veya el çırparak yahut çalgı çalarak; yani tempo veya müzik eşliğinde oynanabilir. Dans her türlü uygarlıktan önce doğmuştur. İnsanlar duygularını sözle anlatmadan önce dans etmişlerdir.
Dans derslerimizde amacımız; uzman kadromuzla birlikte çocuklarımızın günlük streslerinden arınıp eğlenceli vücut hareketleriyle profesyonelliğe kadar uzanan bir süreçte başarılı olmalarını sağlamaktır.
SATRANÇ
Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.
Bahçeşehir Spor Okulları olarak amacımız; tartışmasız hepimizin mükemmel bir zihin jimnastiği olarak da kabul edebileceği satranç sporunu tüm ayrıntılarıyla birlikte çocuklarımıza öğretip hem zihinlerini olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak hem de bu mükemmel zihin jimnastiği ile kendilerini ömür boyu iyi hissedip kendilerini geliştirmelerini sağlamaktır. Okullarımızda öğrencilerimizin UKD ve ELO puanları kayıt altına alınır.
UKD NEDİR?
UKD, açılımı Ulusal Kuvvet Derecesi olan ve sporcuların UKD hesaplamalarına alınan yarışmalarda gösterdikleri performansa göre ya da satranç akademisindeki adımları başarılı olarak tamamlayarak sahip oldukları dört basamaklı bir puantaj sistemidir.
NASIL UKD PUANI SAHİBİ OLABİLİRİM?
UKD hesaplamalarına dahil edilmiş yarışmalarda en az 7 maç oynamak kaydı ile 1000 üzeri performans gösteren her sporcunun UKD puanı çıkar. Daha az maç ya da daha az performans puanı sahibi oyuncuların UKD puanları oluşmaz. Sporcu ancak gerekli şartları oluşturduğunda UKD puanı sahibi olur. Bunun yanı sıra Satranç Akademisi’ndeki adımları başarılı olarak tamamlayan sporcular da başarılı oldukları adıma karşılık gelen UKD puanına sahip olur.
ELO PUANIM OLMASI İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR?
ELO hesaplamalarına dahil yarışmalarda en az 9 ELO puanlı sporcu ile oynamış ve en az 1201 performans göstermiş olmanız gereklidir. Kapalı Döner Sistem ELO yarışmalarında ise sadece 1200 üzeri performans göstermeniz ELO puanı sahibi olmak için yeterlidir. Bu şartların yanı sıra; ilk katılacağınız ELO hesaplamalarına dahil yarışmada ELO puanlı sporculara karşı “0” yada “½” puan alırsanız bu yarışmanız sizin için hesaplamalara alınmaz. Oynanmadan sonuçlanan yarışmalar dikkate alınmaz.
FİDE
24 Temmuz 1924’te Paris’te kurulan FİDE, Dünya Satranç Federasyonunun tüm ülkelerin satranç federasyonlarını birbirine bağlayan uluslararası bir organizasyondur.
Bahçeşehir Okullarında uygulanan beden eğitimi programıyla hedefimiz; sağlıklı iletişim kurabilen, ulusal ve evrensel değerlerle donanmış, özgüveni tam, sorumluluk alabilen, yararlı hobileri olan, estetik beğenileri gelişmiş, insana, topluma, doğaya saygılı, sağlıklı ve başarılı bireyler yetiştirmektir. Ülke sporuna ve sanatına katkıda bulunarak sanat ve spor kültürüne sahip, ulusal ve uluslararası müsabaka ve organizasyonlarda ülkemizi temsil edecek başarılı öğrenciler yetiştirmek, önemli hedeflerimiz arasındadır.
- Bahçeşehir Okullarında beden eğitim programları 2 ders saati olarak planlanır ve işlenir. BSK ve satranç dersleri, anaokulu ve 1. sınıflarda 1 ders saati olarak planlanmıştır.
- Yüzme dersleri fiziki koşullar doğrultusunda okullarımızda dönüşümlü veya her iki dönem adına arka arkaya yapılan dersler olarak uygulanır.
- Okullarımızda sosyal kulüpler kademelere göre farklılık göstermekle birlikte 1 veya 2 ders saati olarak işlenir.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Bahçeşehir Okullarında anaokulu ve ilköğretimde BSK, yüzme, FEK ( Fiziksel Eğitim Kartları ) Programı ve branş programları uygulanır. Bu çalışmalar sosyal kulüpler ile de desteklenir. Tüm programlar belirlenmiş olan kıstaslarla kayıt altına alınır. Programlar müfredat doğrultusunda belirlenmiş 2 ders saati içerisinde planlanır.
BSK ( BAHÇEŞEHİR SPORTİF KOORDİNASYON )
Bahçeşehir Sportif Koordinasyon adı altında yapılan BSK çalışmaları her türlü hareket becerisini içerisinde bulunduran bir terim olarak karşımıza çıkar. Becerilerin öğrenilmesi, geliştirilmesi ve belirli bir verim düzeyine ulaşabilmesi, ilgili tekniğin ince bir formda amaca uygun bir şekilde akılcı, güvenli, çabuk, hoşa gidecek ve eğlenceli tarzda yapılması olarak tanımlanabilir.
4-7 yaş arası öğrencilerimizi kapsayan bu çalışmalar, öğrencilerimizin ana kas gruplarını çalıştırarak koordinasyon özelliklerini geliştirmek ve daha karmaşık hareketler ve fiziksel çalışmalara hazırlamak amacıyla planlanmış etkinliklerden oluşur.
FEK (FİZİKSEL ETKİNLİK KARTLARI) PROGRAMI
İlkokul 1.2.3.4. sınıflarımızda yer alan dersler kapsamında Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi yapılır. Bu çalışmaların devamı olarak 5.6.7.8. sınıflarda fiziksel etkinlik olarak bu çalışmalar devam eder. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Fiziksel Etkinlik Kartları’nda öğrencilerin fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini sağlayacak oyunlar ve çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca kartlarda öğretmenlerin rahatlıkla kullanmaları için gerekli açıklamalara yer verilmiştir. Bu kartlarda önerilen oyunlar sınıfta, okul bahçesinde veya okulun çok amaçlı kullanılan salonlarda oynanabilecek türden oyunlardır. Kartlarda yer alan oyunlar ve fiziki etkinlikler hazırlanırken engelli öğrencilerin katılacağı oyunlar özellikle vurgulanmıştır. Fiziksel Etkinlik Kartları’nda fiziki hareketlerin yanında ulusal ve evrensel oyunlar da bulunmaktadır. FEK programı tüm kampüslerimizde uygulanır.
BSK
BSK içerik olarak yürüme, koşma, denge, esneklik, yuvarlanma, sekme, atma-tutma, 3p (pull-push-put) atlama-sıçrama ve tırmanma çalışmaları olarak dallara ayrılmış, bu dalların da her biri kendi içerisinde basit ve karmaşık olarak şekillenmiştir.
BSK çalışmalarının içeriğinde yer alan hareket ve fiziksel etkinliğe dayalı olan dallar kullanılarak öğrencilerin kaba motor becerileri ve ince motor becerileri geliştirilir. Dallar arasında basitten karmaşığa tekli ve çoklu çalışmalar yapılarak öğrenci becerilerinde en üst düzey gelişim sağlanması ve psiko-motor gelişimlerine de katkıda bulunulması hedeflenir. Öğrencilerimize 1. dönem ve 2. dönem sonunda antropometrik ölçümler yapılır. Bu ölçümler sonrasında sonuçlar velilerimizle karne olarak paylaşılır. Ayrıca yıl içinde öğrencilerimiz becerilerini BSK şenliklerinde sergilerler. Bu şenlikler sonunda öğrencilerimize BSK sertifikası verilir.
Öğrencilerin çalışmalara başladığı tarihten itibaren BSK çalışmalarındaki gelişimlerini görmek amacıyla dönem başı ve dönem sonunda doldurulan BSK takip formuyla gelişimleri incelenir ve kayıt altına alınır.
BASKETBOL
Grup sporu olan basketbol bireyin kendi yeteneklerinden haberdar olmasına ve onları başkalarının yetenekleri ile karşılaştırabilmesine fırsat verir. Basketbol sağlığı koruma ve güçlendirme amacı taşıdığı gibi bedensel enerjinin ve duygusal gerilimin boşaltılmasına katkıda bulunduğu için, tedavi işlemini yüklenir.
Basketbolun faydaları;
- Bireyin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur.
- Özgüveni ve yaşama sevincini artırır.
- Boş zamanların olumlu yönde değerlendirilmesine katkıda bulunur.
- Bireyin toplumsallaşmasına olumlu etkisi olur.
Bahçeşehir Okulları olarak çocuklarımıza çağın getirdiği yöntemlerle basketbol sporunu sevdirmeyi amaçlıyor ve bu branşta başarılı olabilmek için donanımlı kadromuzla hizmet veriyoruz.
VOLEYBOL
Voleybol her spor dalı gibi fiziksel gelişimi sağlamakla birlikte, diğer topla oynanan sporlara nazaran vücudun esneklik kazanmasına daha fazla yardımcı olmaktadır.
Voleybolun faydaları;
- Voleybol oynamak stresten uzaklaştırır ve eğlenceli vakit geçirilmesini sağlar.
- Vücudu esnetir beden kontrolünü sağlar ve güçlendirir.
- Vücut duruşunu düzeltir.
- Doğru nefes alıp vermeyi sağlar.
- Sorumluluk ve yardımlaşma duygusunu geliştirir.
Bahçeşehir Okulları olarak voleybolda amacımız, bireylerin voleybol sporuna ilgisini artırmak, takım sporu olgusu içerisinde sorumluluk ve beraber hareket etmeyi sağlamak, öğrencilerimizin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunmaktır.
FUTBOL
11 kişilik iki takımın arasında meşin top ile oynanan futbol, topa kesinlikle elle ve kolla dokunulmayan ve topu kale direklerinden içeri atmanın hedeflendiği bir spordur. Dünyanın en çok izlenen ve oynanan sporu olmasının temel nedeni, sadece bir top ile bedensel hiçbir ekstra özelliğe ihtiyaç duyulmadan yapılıyor olmasıdır.
Futbolun faydaları;
- Bireyin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur.
- Özgüveni ve yaşama sevincini artırır.
- Boş zamanların olumlu yönde değerlendirilmesine katkıda bulunur.
- Bireyin toplumsallaşmasına olumlu etkisi olur.
Bahçeşehir Okulları olarak amacımız, çocuklarımıza çağın getirdiği yöntemler ile futbol sporunu sevdirmek ve bu branşta başarılı olabilmek için donanımlı kadromuzla hizmet vermektir.
JİMNASTİK
Jimnastik, bedenin fiziksel yapısını düzeltmek, güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Jimnastik, tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Bu temel eğitimi almış olan çocuklar ileride branş değişikliği yaptıklarında dahi herhangi bir bireysel veya takım sporuna bir adım önde başlayacaktır.
Kısacası jimnastik; denge, kuvvet, çabukluk, esneklik el-göz/sinir-kas koordinasyon kontrolü ve bedeni bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır.
Bahçeşehir Okulları olarak jimnastik sporunda amacımız, bu sporu sevdirerek, ulusal ve uluslararası platformlarda başarılı olabilecek sporcular yetiştirmektir.
MASA TENİSİ
Masa tenisi, 2 veya 4 oyuncunun birbirlerine topu ileri geri olarak attığı, ortasında ağ olan masanın üstünde oynanan bir oyundur.
Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporudur. Pinpon olarak da bilinen masa tenisi oyunu, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, İngiltere’de gelişmiştir.
Bahçeşehir Okulları olarak, en az diğer tüm spor dalları kadar disiplinli bir yapıya sahip olan masa tenisi sporunu sevdirmek ve çocuklarımızın bu branştaki yeteneklerini ortaya çıkartıp uzun dönemli sporculuk sürecinde ilerlemelerini sağlamayı amaçlıyoruz.
DANS
Dans, bir müzik eşliğinde, vücut hareketleriyle duyguları ifade etmeye olanak veren bir sanat dalıdır.
Dans, el-kol hareketlerinden ve adımlardan oluşan ahenkli hareketler dizisidir. Tek başına veya birkaç kişiyle, açık havada veya sahnede; şarkı söyleyerek veya el çırparak yahut çalgı çalarak; yani tempo veya müzik eşliğinde oynanabilir. Dans her türlü uygarlıktan önce doğmuştur. İnsanlar duygularını sözle anlatmadan önce dans etmişlerdir.
Dans derslerimizde amacımız; uzman kadromuzla birlikte çocuklarımızın günlük streslerinden arınıp eğlenceli vücut hareketleriyle profesyonelliğe kadar uzanan bir süreçte başarılı olmalarını sağlamaktır.
SATRANÇ
Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.
Bahçeşehir Spor Okulları olarak amacımız; tartışmasız hepimizin mükemmel bir zihin jimnastiği olarak da kabul edebileceği satranç sporunu tüm ayrıntılarıyla birlikte çocuklarımıza öğretip hem zihinlerini olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak hem de bu mükemmel zihin jimnastiği ile kendilerini ömür boyu iyi hissedip kendilerini geliştirmelerini sağlamaktır. Okullarımızda öğrencilerimizin UKD ve ELO puanları kayıt altına alınır.
UKD NEDİR?
UKD, açılımı Ulusal Kuvvet Derecesi olan ve sporcuların UKD hesaplamalarına alınan yarışmalarda gösterdikleri performansa göre ya da satranç akademisindeki adımları başarılı olarak tamamlayarak sahip oldukları dört basamaklı bir puantaj sistemidir.
NASIL UKD PUANI SAHİBİ OLABİLİRİM?
UKD hesaplamalarına dahil edilmiş yarışmalarda en az 7 maç oynamak kaydı ile 1000 üzeri performans gösteren her sporcunun UKD puanı çıkar. Daha az maç ya da daha az performans puanı sahibi oyuncuların UKD puanları oluşmaz. Sporcu ancak gerekli şartları oluşturduğunda UKD puanı sahibi olur. Bunun yanı sıra Satranç Akademisi’ndeki adımları başarılı olarak tamamlayan sporcular da başarılı oldukları adıma karşılık gelen UKD puanına sahip olur.
ELO PUANIM OLMASI İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR?
ELO hesaplamalarına dahil yarışmalarda en az 9 ELO puanlı sporcu ile oynamış ve en az 1201 performans göstermiş olmanız gereklidir. Kapalı Döner Sistem ELO yarışmalarında ise sadece 1200 üzeri performans göstermeniz ELO puanı sahibi olmak için yeterlidir. Bu şartların yanı sıra; ilk katılacağınız ELO hesaplamalarına dahil yarışmada ELO puanlı sporculara karşı “0” yada “½” puan alırsanız bu yarışmanız sizin için hesaplamalara alınmaz. Oynanmadan sonuçlanan yarışmalar dikkate alınmaz.
FİDE
24 Temmuz 1924’te Paris’te kurulan FİDE, Dünya Satranç Federasyonunun tüm ülkelerin satranç federasyonlarını birbirine bağlayan uluslararası bir organizasyondur.